субота, 13. септембар 2014.

КРАТКЕ И НАЈКРАЋЕ ПРИЧЕ НА СВЕТУ

Колико је најмање потребно речи да се напише смислена и занатски коректна кратка прича? Неки тврде десет, други шест, а има таквих прича и од четири речи.


Хемингвеј је аутор једне од најкраћих прича на свету. Године 1992. славни писац научне фантастике Артур Кларк причао је о томе:Док је Хемингвеј ручао са пријатељима у ресторану, повео се разговор о краткој и најкраћој могућој причи. Хемингвеј је тврдио да је довољно шест речи да се напише целовита прича која има унутрашњу градацију теме и поенту. Остали су тврдили да он претерује и да је то немогуће. Тада је предложио опкладу – да свако приложи десет долара, а он ће написати причу.
 Хемингвеј 1923. и 1950. године...
 
И написао је одмах, на салвети и добио опкладу за ову причу:


For sale: Baby shoes, never worn
 
На продају: Бејби ципелице, никад ношене.


Касније су љубитељи Хемингвеја пронашли вероватни извор ове приче и то из 1910. године, када је Хемингвеј имао 11 година:


А сада следи подужа серија кратких и најкраћих прича која почиње овако:Najkraca prica proglasena je u zanru SF knjizevnosti i glasi, otprilike:
* *
Poslednji preziveli covek na Zemlji sedeo je u sobi. Tada je zacuo korake.
* * *

Pre vise godina, kada sam definitivno shvatio da, po svemu sudeci, necu uspeti da napisem najbolju pricu u svetskoj knjizevnosti, pokusao sam da napisem (makar) najkracu. Ona je objavljena i sastoji se od neizbeznog naslova i jedne recenice:

* * *
Odgovor

- Kako zovete vasu planetu?

… … …

Ово је само почетак дугачке серије кратких и најкраћих прича које сам – заједно са Александром, још 2003. објављивао на СајберБулевару и које су, на моје изненађење, још увек на Мрежи:

Миливој АнђелковићНема коментара:

Постави коментар